Black Friday

Hvordan udvikler Black Friday sig i Danmark?

Det amerikanske koncept Black Friday må man konstatere er kommet til Danmark for at blive. Hvad der startede som en enkelt dag med store rabatter, er nu blevet til en hel Black Week, og nogle steder endda Black Month, med tilbud hele november måned.

Black Friday startede i USA og er ligger altid på fredagen efter Thanksgiving. Thanksgiving er amerikansk helligdag hvor butikkerne holder lukket, og familier samles for at hygge sig og spise en helt speciel Thanksgiving menu. For at markere at Thanksgiving er slut og at julemåneden skal til at starte, begyndte butikkerne derfor julehandlen med store rabatter og gode knaldtilbud, som fik folk til at hænge i lange køer over alt i USA.

I takt med teknologiens udvikling og en kæmpe stigning i online shopping tendenserne, er der nu også kommet endnu en tilbuds shoppe dag kaldet Cyber Monday, og som også er ved at udvikle sig til at blive en hel Cyber Week.

Som forbruger var man før i tiden glad for de store besparelser man kunne få og Black Friday blev brugt flittigt, til at sikre sig årets julegaver, eller den nye vaskemaskine man trængte til, butikkerne slog rekorder i forhold til indtjening og alle var tilfredse.

Men de seneste år er der dog også kommet en stærk modstand på Black Friday og mange butikker herhjemme har lavet deciderede modkampagner til konceptet ved fx som Mads Nørgaard gjorde for nogle år siden og at lod sin webshop gå i sort på dagen, eller ved at designe en speciel t-shirt med et aktivistisk motiv og lade hele overskuddet gå til et minoritetscommunity.

Men er det virkelig Black Friday der er den store synder i klimakrisen?

 

  • I år viser tallene en stigning på mellem 10-15% i de forskellige virksomheder, ligesom Vipps mobilepay bekrafter en stigning på 14% i forhold til 2022.
  • I Danmark smider vi årligt 90.000 ton tøj ud, og alligevel udgør tøj langt over halvdelen af de solgte varer på Black Friday.
  • Modeindustrien står for 20% af klodens spildevand og 10% af den samlede CO2 udledning

 

Det er selvfølgelige svært at svare helt entydigt på det spørgsmål. Nogle mener at mange forbrugere ender med at købe en masse varer de ellers ikke ville have købt, andre mener at det blot er en omfordeling af vores forbrug.

Uanset, er det selvfølgelig også op til os som forbrugere der skal tænke os om og være mere bevidste om vores købevaner årets andre 364 dage end kun på den ene dag.

For det giver da også mening at spare penge på de julegaver der alligevel skal købes i løbet af den næste måned eller nogle af vores faste forbrugsvarer som fx vitaminer og kosttilskud generelt.

Mange kosttilskud støtter vores krop og sundhed til at kunne yde optimalt og I den hurtige verden vi lever i har de fleste af os travlt i hverdagen og der stilles stores krav både på vores arbejdsplads og i familielivet. Lions mane kapsler er et kosttilskud lavet på spisesvampen Lions Mane, som er fuld af gode egenskaber, og

No Comments

Post A Comment